Bijna anderhalf miljoen mensen in de EU zullen dit jaar naar verwachting aan de gevolgen van kanker overlijden, blijkt uit een onderzoek dat dinsdag zal verschijnen in Annals of Oncology. Longkanker blijft de dodelijkste ziekte onder beide geslachten.

Onder anderen wetenschappers van de universiteit van Milaan en universiteit van Lausanne werkten mee aan het onderzoek, meldt Le Monde.

De kans om aan kanker te overlijden neemt relatief af. Volgens de onderzoekers daalt het aantal sterfgevallen onder mannen dit jaar met 6 procent ten opzichte van 2014. De verwachte daling onder vrouwen is 3,6 procent.

Door de vergrijzing en de groei van de Europese bevolking neemt het aantal sterftegevallen in absolute aantallen wel licht toe.

'Minder sterfte door borstkanker verwacht'

Onderzoekers voorspellen dat het aantal aan borstkanker gerelateerde sterfgevallen in 2019 met 9 procent ten opzichte van 2014 zal afnemen.

Van de zes landen met de meeste inwoners in de EU vertoont het Verenigd Koninkrijk de grootste daling van het percentage sterfgevallen door borstkanker (13 procent). Het land wordt gevolgd door Frankrijk (10 procent) en Duitsland (9 procent)

'Meeste slachtoffers zijn man'

Naar verwachting zullen 787.000 mannen en 621,900 vrouwen dit jaar overlijden aan de gevolgen van kanker.

Longkanker blijft de dodelijkste vorm van kanker onder beide geslachten, met 279.000 verwachte sterfgevallen in 2019.