LONDEN - Onderzoekers hebben een tot dusver onbekende plek gevonden waar brokstukken liggen van het in 1912 gezonken cruiseschip Titanic. Volgens de Amerikaan G. Michael Harris, wiens grootvader al in de jaren tachtig onderzoek deed naar het wrak, geeft de vondst aan dat het schip al eerder begon te zinken dan gedacht.

De brokstukken liggen op zeker 900 meter van het wrak. Op de plaats zijn ook persoonlijke voorwerpen gevonden zoals handtassen en schoenen. Ook ligt er servies met het logo van de rederij.

Harris vindt dat de ontdekking nog eens zijn theorie onderschrijft dat de Titanic een ijsberg ramde waardoor er gaten ontstonden aan de onderzijde van het schip. Daarna kon het nog even doorvaren voordat het volledig zonk. Er vielen ongeveer 1500 doden door de scheepsramp voor de Canadese kust.

De Titanic zonk tijdens zijn eerste reis, die van het Britse Southampton naar New York had moeten voeren. Het schip gold als uitermate veilig en als een vaartuig dat niet zou kunnen zinken. Het wrak, in twee stukken, werd in 1985 gevonden op een diepte van ongeveer 4000 meter.