De onbemande Crew Dragon-capsule van SpaceX is vrijdagmiddag, hangend aan vier parachutes, succesvol geland op de Atlantische Oceaan. Daarmee is de eerste testvlucht van de nieuwe ruimtecapsule ten einde gekomen.

Bootjes vissen de capsule op uit zee en brengen haar naar land. Aan boord zit een pop genaamd Ripley. Met de pop wordt gemeten welke krachten worden uitgeoefend op astronauten.

De Crew Dragon was afgelopen zaterdag gelanceerd. Een dag later kwam de capsule, die gemaakt is om mensen naar de ruimte te brengen, aan bij het ISS. Donderdag verliet de Crew Dragon het ISS, waarna de capsule begon aan haar terugreis naar de aarde.

Als alles goed heeft gewerkt, is de volgende testvlucht in juli. Dan zitten twee astronauten in de capsule. Dat wordt de eerste bemande Amerikaanse vlucht sinds 2011. De Verenigde Staten zijn de afgelopen jaren voor bemande vluchten afhankelijk van Rusland.

Deze foto is gemaakt aan boord van de Crew Dragon, kort nadat de capsule werd losgekoppeld van het ISS. De pop Ripley bootst een astronaut na. (Foto: ANP)

SpaceX is ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van zakenman Elon Musk, is niet de enige die aan een nieuw vaartuig werkt. Boeing is bezig met de ontwikkeling van de capsule CST-100 Starliner, die later dit jaar haar eerste testvlucht moet maken.

Bovendien werken de Verenigde Staten en Europa samen aan een ander ruimteschip, de Orion. De ontwikkeling daarvan heeft vertraging opgelopen.