LEIDEN - Een Utrechtse student heeft een belangrijk manuscript van Albert Einstein gevonden in het Instituut Lorentz voor theoretische natuurkunde van de Universiteit Leiden. Een woordvoerder van de universiteit heeft een bericht hierover in NRC Handelsblad zaterdag bevestigd.

Volgens kenners gaat het om een belangrijk artikel uit 1924 waarin de wereldberoemde wetenschapper zijn laatste ontdekking beschrijft.

Hij beschrijft wat inmiddels de Bose-Einsteincondensatie heet: het verschijnsel waarbij de atomen van een gas bij heel lage temperaturen een faseovergang ondergaan. Het verschijnsel werd pas in 1995, veertig jaar na het overlijden van Einstein, experimenteel bevestigd.

Scriptie

De student deed voor een scriptie onderzoek in het huisarchief van P. Ehrenfest, die van 1912 tot 1933 hoogleraar theoretische fysica in Leiden was. Hij was een goede vriend van Einstein. Het artikel telt zestien velletjes. Einstein was gasthoogleraar aan de universiteit in Leiden. Hij logeerde in februari 1925 in het huis van zijn vriend Ehrenfest in de Witte Rozenstraat.

Hoogleraar theoretische natuurkunde prof. C. Beenakker van de Leidse universiteit noemde de vondst van het manuscript zaterdag fantastisch. Volgens hem is het handschrift van Einstein, "sierlijk en vol krullen", meteen in het artikel te herkennen.