Een raket met een onbemande ruimtesonde van het bedrijf SpaceX is zaterdagochtend gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Deze Crew Dragon is een capsule die bedoeld is om astronauten te gaan vervoeren.

Het is voor het eerst dat deze capsule wordt getest. De lancering wordt gezien als een grote stap in de commerciële ruimtevaart.

De Crew Dragon van het bedrijf van zakenman Elon Musk verliet succesvol het platform op Cape Canaveral, waarmee de Verenigde Staten hopen de gloriedagen van het Amerikaanse ruimteprogramma nieuw leven in te blazen.

De Crew Dragon moet over een dag aankomen bij het ISS. Aan boord is voor ongeveer 200 kilo aan voorraden. Daarnaast zit er een pop aan boord, die Ripley is genoemd. Die zit vol sensoren bij het hoofd, de nek en de ruggengraat. Zo weet de vluchtleiding aan welke krachten toekomstige astronauten worden blootgesteld.

Volgende testvlucht is in juli

De Crew Dragon blijft een paar dagen bij het ISS. Daarna moet hij veilig terugkeren naar de aarde en worden geborgen, zodat hij kan worden hergebruikt.

Als de testvlucht goed uitpakt, is de volgende testvlucht in juli, vijftig jaar na de maanlanding. Dan zitten twee astronauten in de Crew Dragon. Dat wordt de eerste bemande Amerikaanse vlucht sinds 2011.

SpaceX test nieuwe capsule voor bemande ruimtevaart
70
SpaceX test nieuwe capsule voor bemande ruimtevaart