DEN HAAG - De besmettelijke bijenziekte Amerikaanse vuilbroed is in het Zuid-Limburgse Wijlre opgedoken. Minister Veerman van Landbouw, die de uitbraak bekendmaakte, heeft rond de besmettingshaard een vervoersverbod voor bijen ingesteld om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Bijenhouders in en rond het Zuid-Hollandse Reeuwijk hebben al een dergelijk vervoersverbod. In juni en juli werden hier twee uitbraken van de ziekte geconstateerd.

Onbekend is nog of de uitbraken in Zuid-Holland en Limburg met elkaar te maken hebben. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) onderzoekt de bron van de besmetting in Wijlre, aldus een woordvoerster van het ministerie van Landbouw.

Vuilbroed

Vuilbroed komt geregeld en overal in Nederland voor. Vorig jaar kampten imkers rond het Limburgse Heerlen met de bijenziekte. In 1998 waarde de ziekte rond in Noord-Brabant en Limburg. Alle besmette bijenvolken zijn toen gedood om de vuilbroedbacterie effectief te bestrijden.

Amerikaans vuilbroed is een bacterieziekte die de larven en poppen van bijen doodt. De ziekte laat zich moeilijk uitroeien. De sporen van de bacterie blijven lang kiemkrachtig en zijn zeer goed bestand tegen hitte en uitdroging.

Nederland is op grond van Europese regels niet verplicht de bijenziekte te bestrijden. Vanaf 2006 zal het Rijk de financiering van de bestrijding afbouwen. Vanaf 2008 zijn die kosten volledig voor de sector. Imkers zijn en blijven verplicht een uitbraak ervan te melden bij het ministerie.