Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NASA beëindigt missie met kapotte verkenner Opportunity op Mars

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA beëindigt de missie van de verkenner Opportunity op Mars. De wagen landde vijftien jaar geleden op de 'rode planeet'.
Door NU.nl

De Opportunity stopte acht maanden geleden met functioneren tijdens een zandstorm. Pogingen om het apparaat weer aan het werk krijgen mislukten. Op 10 juni was er voor het laatst contact gelegd.

De onbemande verkenner, die oorspronkelijk gebouwd was voor een missie van negentig dagen, was in juli 2003 gelanceerd en landde in januari 2004 op Mars.

De wagen vond binnen een paar weken sporen van water. Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond.

Later vond de verkenner nog meer bewijs dat er miljarden jaren geleden water op Mars gestroomd heeft. De Opportunity heeft op Mars een recordafstand van 45 kilometer afgelegd.

Momenteel staan er meerdere landers en voertuigen op de planeet, die elk hun eigen onderzoeken aan het uitvoeren zijn. De European Space Agency (ESA) wil volgend jaar een Marsrover lanceren. Het voertuig zal naar verwachting in 2021 op Mars landen.


Lees meer over:

Heelal en ruimtevaartWetenschap

Aanbevolen artikelen