Wetenschappers hebben in 2,1 miljard jaar oude zwarte kleischalie het vroegste bewijs gevonden voor het vermogen van een organisme om zelfstandig van de ene plek naar een andere te bewegen. Dit was een revolutionaire ontwikkeling in de geschiedenis van het leven op aarde.

De publicatie bevat beschrijvingen van goed bewaard gebleven fossielen van dunne kokervormige structuren tot 17 centimeter lang. De wetenschappers hebben die fossielen aangetroffen in kleischalie uit een groeve in Gabon.

De fossielen zijn ontstaan doordat onbekende organismes in de zachte modder op zoek gingen naar voedsel. Dat gebeurde in een kalm en ondiep zee-ecosysteem.

De versteende buisjes dateren uit een tijd dat de aarde zuurstofrijk was. De omstandigheden waren op dat moment gunstig voor eenvoudig cellulair leven. Daardoor konden deze organismen meer complexiteit krijgen.

Wetenschappers denken dat het zeeleven op aarde zo'n vier miljard jaar geleden is ontstaan in de vorm van eencellige bacteriële organismes. Maar de vroegste types hadden niet het vermogen zichzelf te verplaatsen. De fossielen uit Gabon zijn circa anderhalf miljard jaar ouder dan de tot dusver bekende onafhankelijk bewegende levensvormen.

Hoe de eerste zelfstandig bewegende organismes er precies uit hebben gezien, is nog niet bekend. Dat kan niet worden afgeleid uit de resten van de gangen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!