Wetenschappers hebben een pil ontworpen die ervoor moet zorgen dat diabetespatiënten zichzelf niet meer dagelijks een insuline-injectie hoeven toe te dienen. Dat zeggen ze in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Als de pil door de patiënt is ingenomen prikt de capsule een klein gaatje in de wand van de maag. Vervolgens kan op die manier de insuline worden toegediend.

De ontwikkelingen die worden gemaakt op het gebied van pillen die vervolgens inwendig injecteren noemt Samir Mitragotri in Science "opwindend". De wetenschapper van de universiteit van Harvard denkt dat de manier waarop patiënten medicijnen gebruiken "volledig zal veranderen".

Eerdere pogingen om pillen te ontwerpen die een inwendige injectie konden toedienen strandden. "Maar mensen blijven het proberen, omdat het zo belangrijk is", zegt Mir Imran, directeur van Rani Therapeutics, een bedrijf dat orale geneesmiddelen ontwikkelt, in het tijdschrift.

Grote moleculen maken inwendig injecteren moeilijk

Wat het injecteren van insuline zo moeilijk maakt, is dat het gaat om een biologische stof. In tegenstelling tot niet-biologische medicijnen bestaan die geneesmiddelen uit grote moleculen. Dat maakt het moeilijk om ze te laten opnemen in de bloedbaan. Daarnaast bestaat het risico dat andere organen worden geraakt door de inwendige injectie.

De voor diabetespatiënten ontwikkelde pil is getest op ratten en varkens en daar kon de pil dezelfde hoeveelheid insuline in de bloedbaan brengen als bij injecties die nu door patiënten zelf worden toegediend. Uit onderzoek is ook gebleken dat door de dagelijkse inwendigde injecties geen blijvende schade ontstaat.

Het is de bedoeling dat de capsules snel op de markt worden gebracht.