Wetenschappers zijn er met behulp van genetische modificatie in geslaagd om kippen eieren te laten leggen die medicatie bevatten tegen bepaalde vormen van kanker en een aantal andere ziekten.

De medicijnen zijn op deze manier veel goedkoper te produceren dan wanneer ze gemaakt worden in een fabriek, stellen de onderzoekers van het Roslin Institute aan de Universiteit van Edinburgh. De onderzoekers melden dat de kwaliteit van het geneesmiddel hetzelfde is.

Om tot hun bevindingen te komen, voegden de onderzoekers twee menselijke eiwitten toe aan het DNA van een kip. Het ene eiwit (IFNalpha2a) werkt tegen virussen en bepaalde vormen van kanker, het andere (macrophage-CSF) stimuleert beschadigde weefsels zichzelf te herstellen.

Via de kip komen de goede eiwitten in het ei terecht. De dieren ervaren hier geen nadelige effecten van, schrijven de onderzoekers: "Die leggen eieren zoals normaal".

'Drie eieren per keer is al genoeg'

Drie eieren zouden volgens de onderzoekers al genoeg moeten zijn om een dosis medicatie te kunnen maken. Aangezien een kip tot driehonderd eieren per jaar kan leggen, is de aanpak een stuk rendabeler dan huidige productiemethoden van sommige belangrijke medicijnen.

Veel ziekten ontstaan doordat het menselijk lichaam van nature niet genoeg van een bepaald eiwit of chemische stof aanmaakt. Medicijnen op basis van eiwitten worden daarom al veel langer gebruikt bij behandelingen van kanker en andere ziekten.

Het is echter duur om deze medicijnen in fabrieken te laten maken, omdat de methoden om de eiwitten te verkrijgen complex zijn.

Eieren belanden niet in supermarkt

Wetenschappers zijn er al eerder in geslaagd om de eiwitten toe te voegen aan kippeneieren of geitenmelk, maar volgens de Schotse onderzoekers is hun nieuwe aanpak "efficiënter en kosteneffectiever" dan eerdere pogingen.

Het is volgens de onderzoekers nog te vroeg om het medicijn op mensen te testen, maar vanwege de "veelbelovende resultaten" zijn ze hoopvol dat het geneesmiddel over een aantal jaren op grote schaal gebruikt kan worden in therapieën, voor zowel mensen als dieren.

De eieren zullen niet in de schappen van supermarkten belanden, maar alleen geproduceerd worden voor onderzoeksdoeleinden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke blad BMC Biotechnology.