AMSTERDAM - Een kwart van de patiënten die zich melden bij de polikliniek van een ziekenhuis is ondervoed. De kans dat na operaties complicaties optreden en de sterftekans nemen daardoor toe. Wetenschappers en medici, verenigd in een stuurgroep, wijzen in een brief aan het ministerie van Volksgezondheid op onderschatting van ondervoeding, meldt Algemeen Dagblad maandag.

De stuurgroep baseert zich op een recent onderzoek van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daaruit zou blijken dat één op de vier patiënten van de poli een tekort heeft aan voedingsstoffen als eiwitten en mineralen. Onder meer de long- en hartspier zouden daardoor verzwakt zijn. Daardoor lopen patiënten eerder een infectie op, herstellen ze langzamer na een operatie en moeten ze langer in het ziekenhuis blijven.

Verpleegkundigen en artsen herkennen ondervoeding te weinig, zegt bestuursvoorzitter De Folter van het Amphia Ziekenhuis in de krant. "Uiteindelijk wordt slechts vijftig procent van alle patiënten met ondervoeding herkend en op de goede manier behandeld", staat in de brief.

Chirurg Van Leeuwen adviseert bij de dagelijkse ronde in het ziekenhuis te kijken naar het eetpatroon. "Gewoon een stempeltje zetten of iemand goed of slecht eet", zegt het lid van de stuurgroep 'Wie beter eet, wordt sneller beter'. De stuurgroep wil dat klinieken hun patiënten standaard onderzoeken op ondervoeding. Dat moet worden bereikt met een pilotproject, gesubsidieerd door het ministerie.