AMSTERDAM - Het is nu helemaal zeker dat de mythische stad Atlantis in de zee zonk tussen Cyprus en Syrië. Dat stelt de Iraanse Amerikaan Robert Sarmast op basis van sonaronderzoek van de zeebodem 80 kilometer van de zuidoostelijke hoek van Cyprus. Het onderzoek toont volgens Sarmast de "onmiskenbare" overblijfselen van door de mens gemaakte gebouwen op een diepte van anderhalve kilometer.

Sarmast toonde verslaggevers donderdag op Cyprus kleurendia's van wat volgens hem de ruïnes zijn van de stad Atlantis, omgeven door de overblijfselen van een verdedigingsmuur. Het nieuwe bewijs zal aan alle twijfel een einde maken dat het huidige Cyprus vroeger deel uitmaakte van een veel grotere, deels gezonken landmassa, die overeenkomt met Plato's beschrijving van Atlantis, aldus Sarmast. Hij claimde in november al dat hij Atlantis had gevonden.

Het onderzoek van Sarmast is gebaseerd op de geschriften van Plato. De Griekse filosoof haalde auteurs aan die claimen dat het ongelofelijk rijke Atlantis in de zee verdween na een grote aardbeving ongeveer negenduizend jaar voor Christus.