Chinese wetenschappers hebben een genetisch gemodificeerde makaak vijf keer gekloond voor hun onderzoek naar meerdere ziektes, zoals alzheimer, kanker, slaapproblemen en depressie.

De klonen zijn gemaakt op de universiteit van Shanghai, staat in het Chinese wetenschappelijke tijdschrift de National Science Review.

De apen zijn klonen van een andere makaak die al aanleg had om meerdere van de onderzochte ziektes op te lopen.  Deze eigenschappen zijn versterkt toen het dier nog een embryo was. Daardoor is de aap geschikt voor het onderzoek, zeggen de wetenschappers.

Bij het klonen is dezelfde methode gebruikt als eind 2017 bij twee andere makaken en jaren geleden bij het schaap Dolly. De apen van vorig jaar werden echter gecreëerd met genen van een geaborteerde foetus. De apen waar nu over wordt geschreven, zijn 'kopieën' van een volwassen aap.

Het onderzoek kan mogelijk veel nieuwe informatie opleveren, denken de wetenschappers. Voorheen is alleen vergelijkbaar onderzoek naar vliegen en muizen gedaan. De anatomie van een makaak lijkt echter veel meer op die van de mens. Daarom rekenen de onderzoekers op nieuwe inzichten.