De meteorenzwerm Boötiden bereikt vrijdag zijn piek en dat biedt de kans op het zien van honderden vallende sterren. Vanwege de verwachte bewolking zullen de meteoren vanuit Nederland echter moeilijk te zien zijn.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er bij helder weer ongeveer 130 meteoren per uur te zien, oftewel zo'n twee per minuut. De laatste keer dat er zo veel vallende sterren te zien waren, was in 1976. De eerstvolgende keren zijn in 2085 en 2128, zegt sterrenkundige Marc van der Sluys.

Het beste moment om vallende sterren te zien, zou vrijdagochtend rond 6.30 uur zijn. De hemel is op dat moment erg donker doordat de maan en de zon niet schijnen, wat gunstig voor de vallende sterren is.

Maar Weerplaza verwacht dat het rond dat tijdstip grotendeels bewolkt is. "In de nacht naar vrijdag komen er vooral in het oosten en zuidoosten eerst nog wel wat opklaringen voor", schrijft het weerbureau. "Later neemt ook daar de bewolking toe."

Weerplaza adviseert mensen die toch een glimp van de zwerm willen opvangen, om in het begin van de nacht naar het oosten en zuidoosten te kijken.

De meteorenzwerm Boötiden bestaat uit minieme deeltjes stof en gruis. Die zijn waarschijnlijk van een planetoïde. Elk jaar aan het begin van januari trekt de aarde door die stofwolk. Als de deeltjes in de dampkring terechtkomen, verdampen ze. Dat zien wij als een lichtspoor aan de hemel. Dat spoor wordt een vallende ster of meteoor genoemd.