De Amerikaanse president Donald Trump heeft een ruimtevaartafdeling binnen het Amerikaanse leger aangekondigd. Deze afdeling moet de militaire ondernemingen in de ruimte gaan overzien.

De Verenigde Staten zijn al bezig met veel operaties in de ruimte. De nieuwe afdeling moet het werk beter gaan organiseren. 

Naast het organiseren moet het Space Command ook de technologische ontwikkelingen versnellen en Amerikaanse bezittingen in de ruimte beter verdedigen. Dan gaat het bijvoorbeeld om satellietten voor navigatie, communicatie en spionage. 

Het werk in de ruimte kost de Amerikaanse overheid de komende vijf jaar ongeveer 800 miljoen dollar (703 miljoen euro). 

Amerikaanse media noemen de mogelijke dreiging van China en Rusland in de ruimte de belangrijkste reden voor het starten van de afdeling. Die landen zouden bezig zijn met het ondermijnen van Amerikaanse satellieten. 

Trump heeft eerder al laten weten dat hij in het leger een speciaal onderdeel voor de ruimte wil inrichten, de zogenoemde Space Force. Dat zou het eerste nieuwe onderdeel zijn sinds de jaren veertig. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!