Wie iets moet onthouden, kan dit beter tekenen dan opschrijven. Met name ouderen hebben hier baat bij, stellen onderzoekers van de Universiteit van Waterloo. Zij hopen dat de onderzoeksresultaten mensen met dementie kunnen helpen.

De wetenschappers ontdekten dat zelf iets tekenen een betere methode is om nieuwe informatie op te slaan dan het over te schrijven op een briefje, het te visualiseren of passief naar een afbeelding te kijken. De techniek zou ook werken voor mensen die niet goed kunnen tekenen.

In de studie, geleid door hoogleraar cognitieve neurowetenschap Myra Fernandes, lieten de onderzoekers zowel jonge mensen als ouderen verschillende technieken uitvoeren om iets te onthouden. Beide groepen vertoonden betere resultaten bij het tekenen, maar dit effect was opvallend genoeg vooral groot bij de ouderen.

Fernandes heeft de hoop dat deze bevindingen mensen met dementie, bij wie de geheugen- en taalfunctie snel achteruitgaat, kunnen helpen. Tekenen kan dan een uitkomst bieden, stelt zij. Volgens wetenschappers blijft het visuele gedeelte van het brein namelijk grotendeels intact bij het normale verouderingsproces en dementie.

De onderzoekers denken dat tekenen het beste werkt, omdat dan van meerdere technieken gebruik wordt gemaakt om iets weer te geven, namelijk: visueel, ruimtelijk, verbaal, semantisch en motorisch.

De studie zal verschijnen in het wetenschappelijke blad Experimental Aging and Research.