Meningsverschillen en conflicten tussen partners binnen een huwelijk nemen af naarmate zij ouder worden. Humor en acceptatie nemen deze plekken in, stellen Amerikaanse wetenschappers.

Onderzoekers van de Universiteit van Californië Berkeley ontdekten dat stellen in de loop der jaren tederder en positiever naar elkaar worden en dat, naast humor, ook affectie binnen het huwelijk toeneemt. Tegelijkertijd neemt negatief gedrag, zoals een defensieve en kritische houding, af.

Om tot hun bevindingen te komen volgden de wetenschappers dertien jaar lang 87 getrouwde mannen en vrouwen van middelbare leeftijd en filmden hun gesprekken.

De onderzoekers keken naar het kijk- en luistergedrag van de mensen, en beoordeelden deze op basis van gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal, verbale inhoud en de toon waarop iemand iets zegt. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Emotion.

'Huwelijk goed voor geestelijke gezondheid'

De resultaten ontkrachten bestaande theorieën dat emoties afvlakken tijdens de ouderdom. Ze laten in plaats daarvan zien dat mensen binnen een langdurig huwelijk juist een positieve ontwikkeling doormaken op emotioneel gebied.

"Ondanks dat zij familie en vrienden verliezen, zijn oudere mensen met een stabiel huwelijk relatief gelukkig en kampen zij minder vaak met depressies en angsten. Het huwelijk is goed voor hun geestelijke gezondheid", zegt hoofdonderzoeker en professor psychologie Robert Levenson.

Een bijkomend voordeel van een langdurig huwelijk of een liefdesrelatie tussen oudere mensen is volgens de onderzoekers dat de positieve emoties die hieruit voortvloeien invloed hebben op een algehele goede gezondheid.

'Vrouwen zijn expressiever dan mannen'

Uit dezelfde studie blijkt ook dat vrouwen expressiever zijn in hun emoties dan hun echtgenoten. Vrouwen zouden dominanter zijn en minder affectie tonen naarmate zij ouder worden. Maar over het algemeen neemt negatief gedrag binnen alle leeftijds- en geslachtscategorieën af naarmate de jaren verstrijken.

Het onderzoek is onderdeel van een grotere 25 jaar lopende studie van de universiteit waarin het 150 langlopende huwelijken al langere tijd volgt. De deelnemers, die nu ongeveer zeventig tot negentig jaar en ouder zijn, zijn heteroseksuele stellen uit San Francisco.