Voor het eerst sinds de mislukte lancering van een Russische raket op 11 oktober zijn er weer mensen naar de ruimte vertrokken.

Een Soyuz-raket met drie bemanningsleden werd maandag gelanceerd vanaf ruimtebasis Baikonur in Kazachstan. De bemanningsleden zijn de Amerikaanse Anne McClain, de Rus Oleg Kononenko en de Canadees David Saint-Jacques.

De drie, die veilig in een baan om de aarde kwamen, zijn op weg naar het internationale ruimtestation ISS, waar ze aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) moeten aankomen. Daar verblijven momenteel een Duitser, een Rus en een Amerikaanse. Zij moeten over een paar weken terugkeren naar de aarde.

Kononenko was in 2011 en 2012 een van de reisgenoten van de Nederlander André Kuipers. Ze verbleven toen ruim een half jaar in het ruimtestation ISS. Het is de bedoeling dat Kononenko, McClain en Saint-Jacques in de zomer terugkeren op aarde.

Vorige lancering eindigde in noodlanding

Bij de vorige lancering, op 11 oktober, moest de bemanning de vlucht afbreken en een noodlanding maken op aarde. Het ging mis toen de eerste trap, waarmee de raket loskwam van de grond, moest worden losgekoppeld. Elke raket kan tot een bepaald punt na lancering de vlucht afbreken, waarna de capsule veilig kan terugkeren naar de grond. 

De Amerikaanse astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksey Ovchinin landden in Centraal-Kazachstan. Ze bleven ongedeerd. Het is nog niet duidelijk wanneer zij alsnog naar het ISS gaan.

Nieuwe Soyuz-raket op weg naar ruimtestation ISS
38
Nieuwe Soyuz-raket op weg naar ruimtestation ISS

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!