Twee broers hebben bij de Brabantse plaats Berlicum ruim honderd Romeinse munten gevonden, laat de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maandag weten. De dienst heeft langdurig onderzoek gedaan naar de bodem en de vondst. 

Wim en Nico van Schaijk troffen de munten een jaar geleden al aan met hun metaaldetector. Ze deden hun vondst vlak bij de Aa ter hoogte van Berlicum (gemeente Sint-Michielsgestel).

Het gaat om 4 zilveren denarii en 103 voornamelijk bronzen sestertii en assen. Deskundige Liesbeth Claes stelde vast dat ze zijn geslagen in het tijdvak van de regeerperiode van keizer Vespasianus (69 na Christus) tot aan die van keizer Marcus Aurelius (180 na Christus).

Het is duidelijk dat de munten lang in een natte omgeving hebben gelegen. Mogelijk hebben Romeinen ze bij een oversteekplaats in het water geworpen als een soort offer voor een veilige oversteek.

Op de plek waar ze werden gevonden, is verder wat aardewerk opgedoken. Er wordt verder onderzoek naar de munten gedaan. Hun bestemming moet nog worden vastgesteld.