Archeologen hebben een graf blootgelegd uit de dertiende eeuw voor Christus, de zogenoemde ramessidische periode. Het graf is gevonden ten westen van Luxor in het zuiden van Egypte. Dat heeft de Egyptische minister van Oudheden Khaled al-Anany zaterdag bekendgemaakt, melden Egyptische media.

Een sarcofaag die in het graf bij het 'oude Luxor' (de oude Egyptische hoofdstad Waset, ook bekend als Thebes) werd gevonden, werd zaterdag voor het eerst geopend. De stenen grafkist bevat de goed bewaard gebleven mummie van een vrouw met de naam Thuya. 

De minister zei dat zich in het graf ook twee eerder gevonden sarcofagen bevonden, met daarin mummies van een priester en zijn vrouw. Ook bevat het graf enkele gekleurde muurschilderingen met scènes uit de levens van de begravenen. De opgravingen zijn nog bezig, aldus de minister.

Volgens het hoofd van de Hoge Raad van Oudheden, Mostafa Waziri, hebben archeologen vanaf maart aan de vondst gewerkt.

Er werd driehonderd meter aan puin geruimd voordat de tombe kon worden bereikt. De grafkelder werd bijna vierduizend jaar geleden gebouwd en dertienhonderd jaar voor Christus voor de tweede keer in gebruik genomen.

Waziri voegde eraan toe dat er ook meer dan duizend grafbeeldjes zijn gevonden bij de twee sarcofagen. De beeldjes waren bedoeld om voor de overledenen in het dodenrijk werk te verrichten.

De Egyptische autoriteiten melden regelmatig archeologische ontdekkingen. Archeologische sites, met name in Luxor, maken Egypte een belangrijke trekpleister voor buitenlandse toeristen.