Archeologen hebben in de antieke stad Pompeï bij Napels een bijzondere muurschildering van twee mythologische figuren blootgelegd. Daarop is te zien dat oppergod Zeus in de gedaante van een zwaan de liefde bedrijft met prinses Leda.

De archeologen maakten de vondst van deze "scène vol sensualiteit" maandag bekend. De fresco, een met waterverf geschilderde afbeelding op natte kalk, werd gevonden in de slaapkamer van een huis aan de Via del Vesuvio.

In de oude stad, die in 79 na Christus door de as van de Vesuvius werd bedolven, genoot de mythe van Zeus en Leda grote populariteit. Het motief was al in verschillende huizen gevonden.

Het nu ontdekte schilderij toont de naakte Leda zittend met de zwaan op haar schoot. "De buitengewone ontdekkingen gaan door", schrijft algemeen directeur Massimo Osanna van het archeologisch park op Instagram.

Dit jaar is in Pompeï een aantal belangrijke vondsten gedaan. Naast skeletten van verschillende mensen zijn ook de resten van een paard gevonden. Inscripties toonden bovendien ook aan dat de vulkaan twee maanden later uitbarstte dan eerder werd aangenomen. 

Pompeï is een van de beroemdste opgravingssites ter wereld en een van de meest bezochte attracties in Italië.

De fresco van oppergod Zeus en prinses Leda (foto: EPA).