Egyptische archeologen hebben een bijzondere collectie gemummificeerde mestkevers gevonden en een ogenschijnlijk nog ongerepte tombe uit de tijd van de Vijfde Dynastie, die liep van ongeveer 2500 tot 2350 jaar voor Christus. 

De façade en de deur van de tombe zijn nog intact, wat ongebruikelijk is. Het is de bedoeling het grafmonument op korte termijn te openen, schrijft het Egyptische ministerie van Oudheden op Facebook.

De twee grote mestkevers zijn uitzonderlijk goed bewaard gebleven. Ze waren in linnen gewikkeld en zaten in een kalkstenen sarcofaag met een gewelfd en versierd deksel. Ook zijn onder meer mummies van katten gevonden en vergulde beelden, waaronder een bronzen exemplaar dat de godin Bastet voorstelt.

De scarabeeën (mestkevers), een heilige diersoort in het oude Egypte, behoorden tot de kunstvoorwerpen die zijn aangetroffen in pas ontdekte praalgraven. In de afgelopen zes maanden zijn er zeven van die graven blootgelegd aan de rand van het piramidecomplex van farao Oeserkaf.

Het piramidecomplex is een onderdeel van de dodenstad Saqqara, ten zuiden van Caïro. De opgravingen op deze plek werden in 2013 gestaakt, maar zijn dit jaar hervat.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!