Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Wetenschappers vinden aanwijzingen voor maan buiten ons zonnestelsel

Amerikaanse wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat zich buiten ons zonnestelsel manen bevinden. Het was al bekend dat er ook planeten buiten ons zonnestelsel zijn, maar niet dat deze ook omgeven worden door zogeheten exomanen.
Door ANP

De exomaan die wetenschappers nu achterhaald lijken te hebben, heeft de wetenschappelijke naam Kepler-1625b-i gekregen.

De exomaan werd ontdekt met de ruimtetelescopen Kepler en Hubble en staat op achtduizend lichtjaar afstand van de aarde. Kepler-1625b-i is net zo groot als de planeet Neptunus en dus vele malen groter dan de aarde. De planeet waar hij omheen draait, is groter dan Jupiter, de grootste planeet in ons zonnestelsel.

De ontdekking van de maan gebeurde door het kijken naar het licht van de ster waar de maan en planeet omheen draaien. Toen de planeet voor de ster langs ging, dimde het licht een heel klein beetje. Een paar uur later volgde een kleinere dip in het sterrenlicht, waarschijnlijk door toedoen van de maan.

Er is echter nog wel meer onderzoek nodig om zeker te kunnen zijn van het bestaan van de exomaan, zo stellen de onderzoekers.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Lees meer over:

Wetenschap

Aanbevolen artikelen