De Nobelprijs voor de Natuurkunde 2018 gaat naar Arthur Ashkin, Gérard Mourou en Donna Strickland. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek op het gebied van laserfysica, heeft het Nobelcomité in Zweden dinsdag bekendgemaakt.

De Canadese Strickland is de derde vrouw ooit die de Nobelprijs voor de Natuurkunde in ontvangst mag nemen. Zij deelt de helft van de prijs met de Fransman Mourou. 

De andere helft gaat naar de Amerikaanse Ashkin. Aan de Nobelprijs is een geldbedrag van omgerekend 870.000 euro verbonden.

Met door Ashkin ontwikkelde optische pincetten kunnen deeltjes, atomen en moleculen worden vastgepakt. Daarmee kunnen levende cellen met lichtstralen worden onderzocht of gemanipuleerd, zonder ze te beschadigen. Het Nobelcomité omschrijft de techniek als "sciencefiction".

Mourou en Strickland hebben volgens het comité de weg vrijgemaakt voor nieuw onderzoek door 's werelds kortste en meest intense laserpulsen te ontwikkelen. De techniek wordt jaarlijks gebruikt bij miljoenen oogoperaties.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor Natuurkunde naar de Amerikanen Rainer Weiss, Barry Barish en Kip Thorne. Zij leverden het eerste directe bewijs voor het ontstaan van zwaartekrachtgolven in het heelal.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!