Bij een archeologische opgraving in Nijmegen-Lent is een raadselachtig potje uit de ijzertijd gevonden. Het aardewerk is voorzien van cryptische tekens, terwijl niemand in Nederland en ruime omgeving in de periode van 800 tot 500 voor Christus kon schrijven.

Alleen mensen in het gebied rond de Middellandse Zee waren 2.500 jaar geleden het schrift machtig, meldt de gemeente Nijmegen donderdag.

Het potje uit de ijzertijd, gemaakt van klei uit de omgeving, was bijvangst tijdens de opgraving van een grafveld uit de vroege middeleeuwen in het Lentseveld. De opgraving werd uitgevoerd door archeologen van de gemeente Nijmegen.

Of de inscripties daadwerkelijk als schrift bedoeld waren en wat deze betekenen, is ook voor specialisten op het gebied van Keltische talen nog een vraagteken.

Hoewel de inscripties enige overeenkomst vertonen met tekens uit vroege Zuid-Europese alfabetten, is de conclusie dat er vermoedelijk iemand met een beetje kennis van zuidelijk schrift met dit potje aan het werk is geweest.

Het zogenoemde 'Potje van Lent' is vanaf 28 september een week lang te zien in de hal van het stadhuis in Nijmegen.