SpaceX gaat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa meenemen op een toeristische vlucht naar de maan. Topman Elon Musk maakte dat op een speciale persconferentie bekend. De reis staat gepland voor 2023. 

SpaceX gebruikt de nog te ontwikkelen Big Falcon Rocket (BFR) als het ruimtevoertuig voor een particuliere reis om de maan. Zakenman en kunsthandelaar Maezawa, de oprichter van online modewinkel Zozo, zal de eerste maanreiziger zijn sinds de Verenigde Staten zijn Apollo-missies in 1972 beëindigden.

"Wij hebben Maezawa niet uitgekozen. Hij heeft ons gekozen", aldus Musk die niet openbaar wilde maken hoeveel de Japanner betaalt voor de reis naar de maan. 

De 42-jarige Maezawa zegt dat het zijn levenslange droom was om de ruimte in te gaan. Alleen al het denken aan de reis doet zijn hart sneller kloppen, zei hij. Hij mag nog zes à acht medepassagiers uitnodigen. De Japanner wil verschillende artiesten uitnodigen om met hem mee te gaan. 

Bij de persbijeenkomst in Los Angeles zei Musk dat hij ook ambieert om met de BFR naar Mars te gaan. In 2022 wil Musk, die ook de topman is van Tesla, een vlucht zonder bemanning realiseren. Twee jaar later zou de vlucht bemand uitgevoerd moeten worden. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!