LONDEN - Postnatale depressies bij vaders hebben een slechte invloed op het gedrag en de emotionele ontwikkeling van kleine kinderen, vooral bij jongens. Jongetjes met depressieve vaders blijken twee keer zoveel gedragsproblemen als andere kinderen te hebben.

Dat blijkt uit een Brits onderzoek dat vrijdag in de nieuwe editie van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd. Aan de Britse studie, die werd uitgevoerd door de University of Oxford, deden 12.800 stellen mee. Met behulp van vragenlijsten werden zowel moeders als vaders getest op de aanwezigheid van een postnatale depressie.

Postnatale depressies komen meer voor bij moeders, maar kunnen ook bij vaders toeslaan. Uit eerdere onderzoeken blijkt dat ongeveer 13 procent van alle moeders na een zwangerschap depressief wordt, tegen 7 procent van de vaders.

"Onze bevindingen tonen aan dat postnatale depressies bij vaders een blijvend negatief effect hebben op het gedrag en de emotionele ontwikkeling van kleine kinderen", aldus onderzoeker Paul Ramchandani.