Voor de 28e keer zijn de zogenoemde Ig Nobel Prizes voor grappig klinkend wetenschappelijk onderzoek uitgereikt.

Sinds 1991 worden deze speciale 'Nobelprijzen' uitgereikt aan wetenschappelijke onderzoeken die op het eerste gezicht grappig en overbodig lijken, maar vervolgens toch tot dieper nadenken inspireren. De prijzen worden uitgereikt door het tijdschrift Annals of Improbable Research (annalen van onwaarschijnlijk onderzoek).

Elk jaar worden er prijzen verdeeld in verschillende categorieën, zoals technologie, cultuur en politiek. Vaak verzorgen winnaars van een echte Nobelprijs de uitreiking.

De prijs voor geneeskunde ging dit jaar naar een onderzoek dat onderzocht of men door het maken van ritten in een achtbaan van nierstenen af kan komen. Onderzoekers die aantoonden dat chimpansees net zo vaak mensen nadoen als andersom, wonnen in de categorie antropologie.

De daadwerkelijke prijs bestaat uit een beeldje en een geldbedrag dat in zo goed als waardeloze Zimbabwaanse dollars wordt uitgekeerd.

Nederlands onderzoek naar verband didgeridoo spelen en snurken

Vorig jaar kreeg onder meer een Nederlandse wetenschapper de prijs voor de vrede vanwege onderzoek waaruit bleek dat regelmatig didgeridoo spelen helpt tegen slaapproblemen en snurken. Dit jaar ging de vredesprijs naar wetenschappers die vloeken tijdens het autorijden onderzoeken.

De organisatie benadrukt dat de prijzen niet bedoeld zijn om wetenschap te ridiculiseren, maar juist te benadrukken dat wetenschappelijk onderzoek ook belangrijk kan zijn als het nutteloos lijkt.