De sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez laat zijn doctoraalscriptie via internet openbaar toegankelijk maken, nadat hij van plagiaat is beschuldigd. 

Volgens de krant ABC heeft Sánchez jarenlang geprobeerd dit wetenschappelijke werk te verhullen, maar de medewerkers van het dagblad hebben een exemplaar opgediept.

De 46-jarige Sánchez promoveerde aan de Universiteit Camilo José Cela met een werk over economisch beleid. Het heet Vernieuwing in de Spaanse Economische Diplomatie, analyse van de publiek sector

De doctoraalscriptie zou vol staan met van anderen overgenomen stukken tekst, volgens academici die de krant raadpleegde. Sánchez zou zich schuldig hebben gemaakt aan 'academische oneerlijkheid'.

Volgens de Spaanse media werd hij op zijn minst geholpen door de rechterhand van de toenmalige minister van Industrie, topambtenaar Carlos Ocaña die overigens nu bij Real Madrid werkt.

Ocaña zou stukken van het proefschrift voor Sánchez hebben geschreven. En sommige teksten uit stukken van het ministerie waar Ocaña werkte, zouden letterlijk zijn overgenomen zonder bronvermelding. 

Het werk werd met lof begroet, maar volgens ABC is het merkwaardig dat de hoogleraren die het beoordeelden niet opmerkten dat het vol stond met teksten van anderen.

Sánchez heeft gezegd dat het hem enorm veel werk heeft gekost de scriptie af te krijgen en beschuldigt de krant van leugens. Hij heeft juridische stappen aangekondigd wegens smaad of laster.