AKEN - De hersenen van spelers van gewelddadige videospelletjes reageren net zo op virtueel geweld als die van andere proefpersonen die aan andere simulaties worden blootgesteld waarin het geweld echt is. Dat blijkt uit Duits wetenschappelijk onderzoek dat woensdag is gepubliceerd.

Onderzoekers van de universiteit van Aken bestudeerden de hersenactiviteit van dertien mannen tussen de 18 en 26 jaar, die dagelijks ongeveer twee uur lang achter hun spelcomputer zaten. Tijdens gewelddadige situaties bleek het cognitieve deel van hun brein actief te worden, terwijl het emotionele deel werd uitgeschakeld.

Trainen

Hetzelfde gebeurde bij mensen die een vergelijkbaar onderzoek ondergingen in andere gesimuleerde geweldssituaties. Volgens onderzoeksleider Klaus Mathiak geven de resultaten van zijn studie aan dat gewelddadige computerspelletjes de hersenen kunnen trainen om te reageren op geweld.

Het onderzoek geeft geen antwoord op de vraag of gewelddadige spellen de spelers agressief maken. Uit eerdere onderzoeken is wel naar voren gekomen dat spelers van dergelijk videogames agressiever zijn, maar die leverden geen bewijs op dat de spelletjes daarvan de oorzaak zijn.