Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat niet alle haaien pure vleeseters zijn. De kaphamerhaai, uit de familie der hamerhaaien, eet namelijk ook zeegras als dat hem uitkomt.

Zoals al zijn soortgenoten, is de kaphamerhaai normaal een carnivoor die het liefst kreeftachtigen en weekdieren eet. Wetenschappers van de universiteit van Californië hebben echter aangetoond dat kaphamerhaaien zichzelf niet alleen veelvuldig tegoed doen aan zeegras, maar dat ook nog eens goed kunnen verteren en erop kunnen leven.

Het komt vaker voor dat carnivoren zeegras of andere vegetatie binnen krijgen, maar tot nu toe waren er nog geen primaire vleeseters bekend die op enkel planten zouden kunnen leven. De kaphamerhaai kan dat echter wel, waardoor hij door biologen nu officieel wordt geclassificeerd als omnivoor (alleseter).

Door de verandering van de dieetstatus van een klassiek roofdier als de haai moet volgens de onderzoekers meer gekeken worden naar de eetgewoonten van dieren en de bijbehorende voedselketen.

De Sphyrna tiburo, zoals de kaphamerhaai wetenschappelijk aangeduid wordt, leeft voornamelijk in het oosten van de Grote Oceaan en het westen van de Atlantische Oceaan. Vooral rond de kust van de Verenigde Staten en Centraal-Amerika komen ze vaak voor. Naar schatting leven er zo'n vijf miljoen in het wild.