Archeologen hebben in Utrecht de eerste delen van een tweeduizend jaar oude Romeinse weg blootgelegd.

Een stuk van de belangrijke en goed bewaarde verkeersader uit de tweede eeuw kan de komende dagen worden bewandeld in de wijk Leidsche Rijn. Bezoekers kunnen zelfs een stukje stokoud wegdek mee naar huis nemen.

De weg verbond alle Romeinse forten langs de rijksgrens met elkaar en werd vooral gebruikt om troepen te transporteren. De baan met grind is heel ingenieus gebouwd. "Er zijn slimme ingenieurs en landmeters aan het werk geweest", zegt archeoloog Herre Wynia donderdag.

Het gaat om een vele kilometers lange baan met grind, waarbij de Romeinen bermgreppels hebben gemaakt en dijken hebben aangelegd. "In Leidsche Rijn zie je daar het resultaat van. Het is heel indrukwekkend", aldus Wynia.

Bij de opgravingen hebben archeologen een ijzeren bijl en een slijpsteen gevonden die waarschijnlijk voor de aanleg gebruikt zijn. Zij verwachten bij komende werkzaamheden nog hout te vinden. Het werk gaat nog door. Ook andere delen van de limes worden opgediept.

Belangstellenden kunnen weg komen bezichtigen

De komende dagen kunnen belangstellenden vanaf een grote uitkijkbult de ruim 500 meter lange opgegraven weg van boven bewonderen. De route is gemarkeerd. Ook is er een dwarsdoorsnede te zien. "Je ziet zo heel duidelijk het profiel van de weg."

Wat volgens Wynia heel bijzonder is, is dat de weg relatief ondiep ligt, slechts 30 centimeter onder het huidige oppervlak.