WASHINGTON - Onderzoekers van de New York University School of Medicine hebben een methode ontwikkeld om Alzheimer in een vroeg stadium te kunnen voorspellen. Als vervolgonderzoeken hetzelfde resultaat hebben, kunnen mensen ruim voor de eerste symptomen zich voordoen van de ziekte op de hoogte zijn.

De Amerikaanse wetenschappers brachten met behulp van pet-scans, een techniek waarmee driedimensionale afbeeldingen van het lichaam kunnen worden gemaakt, de hersenactiviteit van 53 senioren in kaart, gedurende tien tot 24 jaar. Zij concludeerden dat een afname van glucosemetabolisme in de hersenen een voorteken van toekomstige Alzheimer is. Glucosemetabolisme is een proces waarbij cellen glucose (suiker) omzetten in energie.

"Vroegtijdige signalering van Alzheimer stelt mensen in staat om eerder voor de ziekte behandeld te worden. Bovendien kunnen mensen hun toekomst eerder gaan plannen", aldus William Thies, de vice-voorzitter van de Amerikaanse Alzheimer Vereniging.

De ziekte van Alzheimer leidt tot verschrompeling van de hersenen en dementie. Tot op heden is de oorzaak van de ziekte onbekend en is zij niet te genezen.