WASHINGTON - Amerikaanse wetenschappers van het McKnight Brain Institute in Florida zijn er in geslaagd om stamcellen van muizen om te zetten in volgroeide hersencellen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in de jongste editie van het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dit meldde de Britse krant The Independent op dinsdag.

Het is niet de eerste keer dat stamcellen worden gebruikt om hersencellen te kweken. "Maar het was nog niemand gelukt om het proces in zijn geheel tot een goed einde te brengen", aldus hoofdonderzoek Bjorn Scheffler. Voor het onderzoek werden stamcellen uit muizen met chemicaliën gemanipuleerd, waardoor deze zich uiteindelijk ontwikkelden tot volgroeide hersencellen. De hersencellen werden buiten het lichaam van de muizen gekweekt.

Mogelijk kunnen deze onderzoekstechnieken in de toekomst worden aangewend om hersenziektes bij mensen, als Alzheimer, te bestrijden.

Stamcellen zijn 'oercellen' die in staat zijn om naar één of andere celtypen te veranderen. Embryo's bestaan in eerste instantie uitsluitend uit stamcellen, wat ze erg geschikt maakt als 'leveranciers' voor stamcelonderzoek. Het gebruik van embryo's voor wetenschappelijke doeleinden is echter omstreden. In de VS probeert de conservatieve Bush-regering dit zo veel mogelijk te beperken.