Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Parker-ruimtesonde richting de zon zaterdagochtend uitgesteld tot zondag.

De lancering van de Parker Solar Probe, die om 9.33 uur (Nederlandse tijd) had moeten plaatsvinden, werd in eerste instantie voor ongeveer 45 minuten uitgesteld vanwege een extra controle. Vlak voor de nieuwe lanceringstijd werd door NASA voor een uitstel van 24 uur gekozen.

"Onze monteurs onderzoeken een situatie", zo meldde NASA. Veel meer werd er niet bekendgemaakt over de situatie. Mogelijk heeft het probleem met de datavoorziening van de raket te maken.

Een nieuwe lancering staat nu gepland voor zondagochtend tussen 9.33 en 10.33 uur (Nederlandse tijd). Mocht ook deze lancering niet door kunnen gaan door nieuwe problemen of bijvoorbeeld het weer, dan zijn er tot 23 augustus dagelijks nieuwe lanceringsmogelijkheden.

Informatie uit atmosfeer van de zon

De ruimtesonde Parker Solar Probe heeft als hoofddoel om informatie over de zogeheten "zonnewind" te verzamelen. Dat zijn geladen deeltjes die door de zon de ruimte in worden gezonden. Deze informatie haalt de Parker-sonde uit de atmosfeer van de zon.

De Parker Solar Probe zal de zwaartekracht van Venus gebruiken als ze in zeven jaar zeven keer voorbij de zon vliegt, om zo dichter in de baan van de zon te komen.