Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag een ruimtesonde richting de zon gelanceerd. Om 9.31 uur Nederlandse tijd is een Delta IV Heavy-raket met de sonde aan boord opgestegen vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.

De lancering had eigenlijk zaterdag om 9.33 uur plaats moeten vinden, maar het werd uitgesteld vanwege technische problemen. Drie kwartier na de originele lanceertijd besloot men het af te gelasten en 24 uur uit te stellen.

Ruimtesonde Parker Solar Probe heeft als hoofddoel informatie over de zogeheten 'zonnewind' te verzamelen. Dat zijn geladen deeltjes die de ruimte in worden gezonden door de zon. Deze informatie haalt de Parker-sonde uit de atmosfeer van de zon.

De ruimtesonde zal de zwaartekracht van Venus gebruiken om beter in de baan van de zon te komen. Parker zal in zeven jaar tijd zeven keer voorbij de zon vliegen. Elke keer dat Parker langs Venus gaat, zal ze een stukje dichter bij de zon komen.

Het ruimtevaartuig zal tot op 6,1 miljoen kilometer van de zon komen. Dat is zeven keer dichterbij dan elk ander ruimtevaartuig tot nu toe is gekomen.

Ruimtesonde Parker naar zon gelanceerd
43
Ruimtesonde Parker naar zon gelanceerd

NASA wil al jaren naar de zon

NASA wil al tientallen jaren een missie naar de atmosfeer van de zon sturen. De organisatie had echter niet de benodigde middelen om een ruimtevaartuig tegen de hitte te beschermen.

Door nieuwe technologieën beschikt de Parker-sonde nu over een schild dat de hitte van de zon kan tegenhouden en temperaturen achter het schild relatief laag kan houden. Het schild zal aan de kant van de zon ongeveer 1.400 graden Celsius worden, maar achter het schild is het ongeveer 30 graden.

De Parker is vernoemd naar de 91-jarige zonnefysicus Eugene Parker. Deze wetenschapper introduceerde het concept van de zonnewind.