AKEN - Duitse wetenschappers hebben een prothese ontwikkeld die mensen die blind zijn geworden door de erfelijke ziekte retinitis pigmentosa, kan helpen weer te zien.

Door middel van een speciale bril en een implantaat kunnen zij wellicht weer vormen herkennen en onderscheid maken tussen zwart en wit. Dat maakte de technische hogeschool in Aken maandag bekend.

De eerste proefnemingen met de prothese beginnen binnenkort. Volgens de wetenschappers duurt het echter nog zeker vijf jaar voor het product op de markt kan worden gebracht.

Videocamera

Bij patiënten met retinitis pigmentosa sterven de lichtgevoelige cellen op het netvlies langzaam af. Dat kan daardoor geen signalen meer doorsturen naar de oogzenuw. De prothese bestaat uit een bril met een videocamera, die beelden doorstuurt naar een implantaat in de ooglens dat de oogzenuw prikkelt.

De Akense wetenschapper hebben negen jaar aan hun vinding gewerkt. Zij denken dat die op de langere termijn ook uitkomst zou kunnen bieden aan mensen die door andere oorzaken blind zijn geworden.