LONDEN - Een onderzoeksteam van Canadese, Amerikaanse en Duitse wetenschappers hebben vaccins ontwikkeld die apen beschermen tegen de dodelijke ebola- en marburgvirussen. De resultaten van hun onderzoek zijn in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine gepubliceerd.

Voor de studie werden twaalf makaak-apen gebruikt. De apen die waren ingeënt met de nieuwe vaccins werden na toediening van de ebola- en marburgvirussen niet ziek. De dieren die niet waren ingeënt overleden na enkele dagen.

De uitkomst van het onderzoek brengt mogelijk de ontwikkeling van een vaccin dat mensen beschermt tegen de twee ziektes dichterbij. De zeer besmettelijke virussen zijn nu niet te bestrijden en eisen vooral in Afrika veel levens. De ziektes worden waarschijnlijk van apen op mensen overgebracht.

In Angola is in maart een uitbraak van marburg geconstateerd. Sinds die tijd zijn er 340 mensen aan de infectie overleden. Marburg en ebola leiden tot interne bloedingen en hevige koorts, waarna mensen binnen enkele dagen komen te overlijden.