AMSTERDAM - De vulkaan Colima in het westen van Mexico is zondag uitgebarsten. Op satellietfoto's is te zien dat de kolom zwarte as die de vulkaan uitspuwt vijf tot zes kilometer hoog reikt. Hete brokstukken die uit de krater omhoog zijn gekomen veroorzaakten her en der op de lager gelegen hellingen branden.

Twee dorpjes bij de voet van de 3.820 meter hoge vulkaan werden met as bedekt. Evacuatie van omwonenden werd echter nog niet nodig geacht, omdat het gebied in een straal van zeven en een halve kilometer rond de krater al onbewoonbaar is verklaard. Specialisten zouden maandag bekijken of die zone moet worden uitgebreid.

De Colima is al enkele weken actief. Afgelopen week deden zich reeds twee spectaculaire uitbarstingen voor, maar de nieuwe uitbarsting is de hevigste in twintig jaar.

De Colima ligt in de naar hem genoemde westelijke staat Colima, 690 kilometer ten noordwesten van Mexico-Stad. De eerst opgetekende eruptie deed zich voor in 1560. Een uitbarsting in 1913 sloeg een vijfhonderd meter diepe krater in de berg.