Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort

Freek Vonk heeft een nieuw soort slang ontdekt. De tv-bioloog zag het dier al enkele jaren geleden, maar de ontdekking is maandag officieel erkend.
Door NU.nl

Vonk vertelt maandag op sociale media dat "zijn droom is uitgekomen". De cobra-achtige gifslang ontdekte de bioloog in 2014 tijdens de opnames van Freeks Wondere Wereld.

"Na een schitterende dag op het water meerden we aan in Weipa, Noord-Australië", zegt Vonk. "Moe en voldaan liep ik terug naar mijn Landcruiser toen ik ineens, vanuit het niets, een klein wit-zwart slangetje voor mijn voeten zag liggen."

Omdat Vonk wist dat deze slang niet voorkomt in dat gedeelte van Australië, kreeg hij het vermoeden dat het een nieuwe slangensoort betrof. Aan de hand van analyses en DNA-onderzoek moest worden bekeken of de slang inderdaad nog niet eerder ontdekt was.

Maandag meldt het wetenschappelijke tijdschrift Zootaxa dat de Vermicella Parscauda nu een officieel erkende slangensoort is.

Beeld uit video: Freek Vonk vertelt over ontdekking nieuwe slangensoort1:45
Afspelen knop

Freek Vonk vertelt over ontdekking nieuwe slangensoort

Freek Vonk vertelt over ontdekking nieuwe slangensoort

Bandy-bandy

Het dier wordt in Australië een 'bandy-bandy' genoemd, wordt 50 tot 100 centimeter lang, heeft zwart-wite schubben en eet voornamelijk andere slangen.

"Ik ben ontzettend blij en trots dat een van de nieuwe soorten die voor 2018 officieel geteld gaan worden, 'onze' nieuwe 'bandy-bandy' zal zijn", aldus Vonk.


Lees meer over:
AchterklapFreek Vonk

Aanbevolen artikelen