LONDEN - Slechte automobilisten kunnen hun rijvaardigheid wellicht verbeteren door altijd te zorgen voor een frisse pepermuntgeur in hun auto. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van een Britse automobilistenvereniging, waarvan de resultaten vrijdag worden gepubliceerd.

Volgens psycholoog Conrad King - of hij familie is van de bekende pepermuntfabrikant is niet bekend - beïnvloeden geuren het rijgedrag. De geur van pepermunt, kaneel, citroen of koffie, zorgt voor een betere concentratie tijdens het rijden. Ook frisse zeelucht helpt de automobilist te ontspannen.

Fastfood

In de categorie 'gevaarlijke geuren' vallen onder meer fastfood, vers brood en gebak. De automobilist krijgt daarvan een hongergevoel en raakt geïrriteerd, waardoor hij eerder de neiging heeft te snel te rijden. Ook kamille, jasmijn en lavendel zijn geen aanraders. Die geuren werken te ontspannend en kunnen ervoor zorgen dat de bestuurder in slaap valt.

Aan een neutrale geur kleven ook nadelen. Uit onderzoek onder ruimtevaarders is gebleken dat een geurloze omgeving mensen prikkelbaar maakt en zelfs hallucinaties kan veroorzaken, aldus King.