SYDNEY - Airbus krijgt zijn dubbeldeksvliegtuig A380 niet op tijd afgeleverd. Met de technisch ingewikkelde productie van het vliegtuig blijkt meer tijd te zijn gemoeid dan verwacht. Volgens een woordvoerster van de Europese vliegtuigbouwer kan de vertraging twee tot zes maanden duren.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas en Singapore Airlines zullen beide langer moeten wachten op de levering van het vliegtuig. De Australiërs zouden hun eerste toestel oktober volgend jaar in ontvangst nemen, maar dat wordt nu zeker een half jaar later, zo maakte de topman Geoff Dixon van Qantas woensdag bekend op de jaarvergadering van de luchtvaartorganisatie IATA in Tokio. Qantas zal bij Airbus zeker een claim indienen.

Claim

Singapore Airlines, een belangrijke concurrent van Qantas, zou als eerste luchtvaartmaatschappij gaan vliegen met de A380. Deze maatschappij krijgt zijn eerste dubbeldeksvliegtuig waarschijnlijk eind volgend jaar. Ook Singapore Airlines overweegt een claim.

Eerder deze maand kregen journalisten te horen dat Airbus wel al rekening hield met verlate leveringen. Airbus heeft inmiddels 144 bestellingen binnen. De A380 heeft plaats voor vijfhonderd tot achthonderd passagiers en maakte in april zijn eerste testvlucht.

Topman

Woensdag werd tevens bekend dat de bestuursvergadering van het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS is uitgesteld tot volgende week. Het bestuur van EADS zou woensdag een beslissing nemen over een nieuwe topman voor het vliegtuigdochter Airbus. Airbus is voor 80 procent in handen van EADS. Ook zou een besluit genomen worden over een nieuwe organisatiestructuur binnen EADS.

De nieuwe bestuursvoorzitter van Airbus wordt waarschijnlijk de huidige nummer twee van het bedrijf, de Duitser Gustav Humbert. Hij zal de Fransman Noel Forgeard opvolgen. Een bestuursvergadering over de benoeming in mei liep op niets uit omdat er onenigheid bestond tussen de Duitse en Franse facties binnen het concern over wie de leiding zou krijgen over Airbus.