HARBIN - Chinese wetenschappers hebben naar eigen zeggen vaccins ontwikkeld die de verspreiding van de vogelgriep kunnen tegengaan. Dat berichtte het Chinese staatspersbureau Xinhua donderdag. De vaccins, die door de staat al zijn vrijgegeven voor de verkoop, zijn gericht tegen de gevaaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep, die ook al mensen het leven heeft gekost.

Wetenschappers van over de hele wereld luidden juist donderdag in een speciale editie van het wetenschapsblad Nature de noodklok over de gevaren van vogelgriep. Zij stellen dat de wereld onvoldoende is voorbereid op een mogelijke pandemie bij mensen, die in een van de gunstigste scenario's eenvijfde van de wereldbevolking ziek zou kunnen maken.

De vogelgriepvariant H5N1 stak in 1997 voor het eerst de kop op in Hongkong en het zuiden van China. Zes mensen overleden. Sinds eind 2003 heeft het virus aan meer dan vijftig mensen in Vietnam, Cambodja en Thailand het leven gekost.

H5N1 kan zich nog niet verspreiden van mens tot mens, maar een gemuteerde variant zou dat wellicht wel kunnen. In dat geval kan het nieuwe virus, waarvoor nog niemand immuun is, zich in enkele maanden over de hele wereld verspreiden en miljoenen mensenlevens eisen, aldus de onderzoekers.