UTRECHT - Borderlinepatiënten en mensen met de antisociale persoonlijkheidsstoornis (APS) hebben wellicht toch baat bij behandeling. Dat heeft het Trimbos-instituut maandag bekendgemaakt in de Nationale Monitor Geestelijke Gezondheid. Tot nu toe golden persoonlijkheidsstoornissen als onbehandelbaar.

"Sinds kort bestaan er voor enkele psychotherapeutische behandelingen aanwijzingen dat ze werken voor persoonlijkheidsstoornissen", meldde het instituut in een verklaring.

ASP komt vooral voor bij mannen tussen 20 en 40 jaar. Zij zijn onverschillig over hun vaak gewelddadig gedrag. Van alle gedetineerden lijdt meer dan de helft aan deze stoornis. "Belangrijkste doel van de behandeling is het aanleren van woedebeheersing." Volgens Trimbos zijn er enkele therapieën ontwikkeld die de agressie verminderen.

De aandoening Borderline komt naar schatting bij 100.000 Nederlanders voor. Zij zijn "grillig in hun relaties, zelfbeeld, en emoties", aldus het instituut. Uiteindelijk pleegt een op de tien mensen met Borderline zelfmoord. Een vorm van gedragstherapie vermindert deze neiging.