BOSTON - Wie zich altijd insmeert met zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor om huidkanker te voorkomen, is niet zo gezond bezig als hij of zij wel denkt. Dat meldden Amerikaanse media zondag op basis van uitspraken van wetenschapper Edward Giovannucci van de universiteit van Harvard op een congres van de American Association for Cancer Research.

Wie sunblock gebruikt, verhindert dat zijn lichaam vitamine D aanmaakt. De huid maakt die vitamine uit ultraviolette straling. Zonnebrandmiddelen verhinderen dat proces. Die zonnebrandmiddelen werden echter tot nu toe door huidartsen en in voorlichtingscampagnes dringend aangeraden om huidkanker te voorkomen. Maar nu zijn er wetenschappers die dat advies ter discussie stellen.

Giovannucci zei dat vitamine D dertig sterfgevallen als gevolg van kanker kan voorkomen tegenover elk sterfgeval door huidkanker als gevolg van minder preventieve maatregelen. "Ik zou iedereen willen uitdagen om iets te vinden dat net zo goed werkt tegen kanker als vitamine D." Hij stelt dat uit een aantal recente studies is gebleken dat vitamine D helpt tegen kanker van de dikke arm, lymfklierkanker, prostaatkanker, longkanker, en - ironisch genoeg - huidkanker.

Hij benadrukte dat zijn advies om wat minder aan preventie te doen niet betekent dat mensen op het strand moeten gaan liggen bakken. Hij en zijn collega's geloven dat een aantal keren per week vijftien minuten zonder zonnebrandmiddel in de zon echt helpt.