Een Leidse hoogleraar krijgt een prijs van 1 miljoen dollar (circa 857.000 euro) van de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren. Reden hiervoor is dat haar onderzoek van groot belang is om vast te stellen of er op andere planeten leven mogelijk is.

De Noorse koning reikt de de geldprijs en de bijbehorende gouden medaille op 4 september in Oslo uit aan Ewine van Dishoeck, hoogleraar moleculaire astrofysica. 

''Ewine Van Dishoeck levert met waarnemingen, theorie en experimenten een belangrijke bijdrage aan de kennis over zogeheten interstellaire wolken, grote gas- en stofwolken die de geboorteplaatsen zijn van planeten en sterren", legt de Universiteit Leiden uit op de eigen website.

De hoogleraar onderzocht ook waterreservoirs in de voorlopers van planetenstelsels en de waterdamp rond jonge sterren. ''Dat levert informatie op over de herkomst van het water op aarde."

Bestaan

De Kavli-prijs gaat naar wetenschappers die ons begrip van het bestaan vergroten. ''Van Dishoecks onderzoek heeft vrijwel ieder aspect van de astronomie veranderd", aldus jurylid Robert Kennicutt.

Van Dishoeck won eerder ook andere prijzen en onderscheidingen, waaronder de Spinozapremie en een ERC Advanced Grant.

De Universiteit Leiden liet dit jaar haar waardering voor de hoogleraar blijken door een portret van haar op te hangen in de Senaatskamer van de universteit. Van Dishoeck was een van de veertien vrouwelijke wetenschappers die daar op Internationale Vrouwendag een schilderij kreeg.