Bij opgravingen in Heerlen zijn meerdere middeleeuwse werken gevonden, waaronder een bijzondere kruik. Dat maakt de gemeente Heerlen donderdag bekend. Eerder werd er al een Romeinse pottenbakkersoven gevonden in de Limburgse stad.

De belangrijkste vondst was een kruik uit de late middeleeuwen, deze werd gevonden in een pottenbakkersoven. "Het gaat om een misbaksel, een pot die in de pottenbakkersoven mislukt is", laat regioarcheloog Hilde Vanneste aan NU.nl weten.

Archeologen deden de afgelopen periode onderzoek naar Romeinse resten onder het Raadhuisplein en stuitten tot hun verrassing ook op middeleeuwse overblijfselen. Het onderzoek toonde ook funderingsresten van Romeinse bebouwing. Tevens werd er een muntschat opgegraven.

"Dit is het bewijs van activiteit buiten de grenzen van het zogenaamde Landsfort Herle", vervolgt Vanneste. "Buiten de grenzen van zo’n middeleeuwse vesting bevonden zich zones waar ambachtelijke activiteiten plaatsvonden, zoals pottenbakken."

Romeins Kwartier

Het onderzoek maakte deel uit van de ontwikkeling van het Romeins Kwartier in Heerlen. Dit is een initiatief dat de historische structuur van Heerlen zichtbaar moet maken.