Nederlandse wetenschappers hebben een modelachtige embryo gecreeërd in een laboratorium, zonder dat daarbij een zaad- en eicel zijn versmolten. Het zou de eerste keer zijn dat op die manier leven is ontstaan. 

De embryo's zijn gemaakt uit stamcellen van muizen.

Deze zogenoemde modelembryo's tonen voor het eerst zoveel gelijkenis met natuurlijke embryo's dat ze kunnen innestelen in de baarmoeder en zwangerschap kunnen initiëren.

Deze nieuwe methode zou volgens de onderzoekers de deur kunnen openen naar onderzoek naar en kennis over de eerste verborgen processen van het leven, vruchtbaarheidsproblemen en de embryonale oorsprong van ziekten. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Directeur van het MERLN Instituut Clemens van Blitterswijk: ''Dit onderzoek markeert het begin van een nieuwe biomedische discipline. Met grote hoeveelheden synthetische embryo's kunnen we kennis opbouwen door het testen van nieuwe medische technieken en mogelijke geneesmiddelen. Deze ontwikkeling zal de noodzaak van het gebruik van dierproeven aanzienlijk verkleinen.''

De onderzoekers van het MERLN Instituut, dat deel uitmaakt van de universiteit van Maastricht, en het Hubrecht Instituut uit Utrecht hebben vijf jaar gewerkt aan hun ontdekking.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!