AMSTERDAM - In elke periode van vierhonderd jaar vallen 688 vrijdagen op de dertiende van de maand. Een gewaarschuwd mens telt voor twee: vrijdag 13 mei is het weer zover. Via Kennislink.

Vraag een willekeurige voorbijganger op 13 mei eens of hij zich realiseert dat het vrijdag de dertiende is. Grote kans dat hij zich daarna een stuk minder prettig zal voelen. En maakt hij in die stemming een boog om de ladder van een glazenwasser heen, dan zal hij zichzelf misschien wijsmaken dat hij alleen maar zo voorzichtig is om geen emmer water over zich heen te krijgen; maar intussen. Bij de burgerlijke stand wordt op vrijdag de dertiende hooguit de helft van het normale aantal huwelijken gesloten.

Horrorfilm

Wie bij vrijdag de dertiende stilstaat, denkt ongetwijfeld aan de gelijknamige horrorfilm, waarin Jason Voorhees, een psychopaat die zich verschuilt achter een ijshockeymasker, alleen al bij het horen van de ongeluksdag zinloos gewelddadig wordt. Er bestaan echter al ruim voor die film verhalen over onheil dat iemand op die beruchte dag overkwam. Het bijgeloof is zelfs zo sterk dat het de economie miljoenen kost aan gewijzigde reisplannen, uitgestelde aankopen en zelfs thuisblijven van school of werk.

De gecombineerde argwaan jegens de vrijdag tegenover het getal 13 heeft mogelijk een religieuze achtergrond. Bij het laatste avondmaal zaten er immers dertien man aan tafel: Jezus en zijn twaalf discipelen. Jezus zelf stierf op vrijdag en Judas verhing zich op diezelfde dag.

Kortom: wees vrijdag op je hoede.