Bijna een kwart van alle zandstranden ter wereld is onderhevig aan erosie, sommige verdwijnen zelfs met een tempo van wel vijftien meter per jaar. Dit zeggen onderzoekers van onder meer de TU Delft in een rapport. 

Volgens het rapport is de erosie reden tot bezorgdheid, omdat het merendeel van de zandstranden zich in beschermde mariene gebieden bevindt. 

De onderzoekers hebben 50.000 stranden over een periode van 35 jaar geanalyseerd door middel van satellietgegevens. Hieruit blijkt dat 31 procent van de ijsvrije kustlijnen ter wereld uit zand bestaat. Afrika heeft de meeste zandstranden (66 procent), in Europa bestaat 22 procent van de kustlijn uit zand. 

Ondanks de erosie van een deel van de zandstranden, laten de onderzoekers zich positief uit over de bevindingen. Lang werd namelijk gedacht dat 70 procent van de zandstranden langzaam verdween. 

In het rapport wordt geconcludeerd dat 28 procent van de zandstranden juist toeneemt. Bijna de helft, 48 procent, is stabiel. 

Oorzaken

Volgens het rapport is er geen eenduidige verklaring voor de erosie van de zandstranden wereldwijd te vinden. Wel concluderen de onderzoekers dat de stranden in Louisiana en Texas het moeilijk hebben door onder meer de afdamming van de Mississippi en door grondwateronttrekking door de snelle groei van Houston. 

Dit heeft tot gevolg dat de kusten hier met "soms wel vijftien meter per jaar teruglopen." Vier van de zeven grootste stranden die verdwijnen bevinden zich in de Verenigde Staten. 

Nederland staat in de "top 10 van aangroei" vanwege onder meer suppletiebeleid. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!